Akıllı telefon denilince aklımıza dokunmatik, büyüklük, şıklık dışında elbet ki şarj! seçeneği de geliyordur. Bugünkü yazım android telefonlarda şarjın nasıl daha uzun dayanacağı üzerine...
Peki telefon ayırt etmeden Android cihazlarda şarjımızı nasıl uzun süre koruyabiliriz.
Bir Android kullanıcısının telefon almadan önce dikkat etmesi gereken ilk husus mAh'tır. mAh (miliAmper per hour) değeri, pilin 1 saat boyunca boşaltabileceği amper değerini gösterir. Telefonun donanımı ne kadar güçlüyse mAh'ta belli ölçüde olmalıdır. Örneğin Galaxy S4 gibi 8 çekirdek işlemciye sahip ve 2 gb ramli bir cihazda standart 2600 mAh batarya kullanılmaktadır. Bu cihaza daha düşük mAh gücüne sahip bir batarya takılırsa günde birden fazla şarj yapmamız gerekecektir. Telefon alırken telefon gücüne göre bataryanın yeterli mAh gücüne sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Telefonu aldık mAh derecesi de istediğimiz ölçüde. Şimdi gelelim kullanıma. Android cihazla yeni tanışanlar ve giriş seviyesinde olanlar şunu unutmasın. Daha doğrusu akıllı telefon kullananlar şunu unutmasın: Bir akıllı telefon şarjı 2-3 gün gitmez... Benim telefonumun şarjı bir hafta gitsin diyenler zaten hala tuşlu telefon kullananlardır. Bir akıllı telefonun şarjı minimum kullanımla 1,5 - 2 gün gidebilmektedir. Benim önerilerim akşama kadar nasıl götürür sorusunu olanları aydınlatacak.
Şebeke Modu:
Ülkemizde Android cihazlarda şuan için 3 tür şebeke modu bulunmaktadır. Birinci 2g(GSM) ikincisi 3g(WCSMA) üçüncüsü ise ikisini aynı anda kullanan Otomatik Seçeneğidir. 3g kullanım hem hızlı veri aktarımı hem de görüntülü konuşma imkanı tanımaktadır ki şarjı da bu derecede harcamaktadır. Otomatik seçeneği bize 2g-3g arasında otomatik geçiş imkanı sunmaktadır. Örneğin 3g'nin olmadığı alanlarda telefon otomatik olarak 2g'ye geçmektedir. Şehrin 3g'yi sınırlı destekleyen alanlarında yaşıyor ve seyahat ediyorsanız bu değişim daha sık olmaktadır. Böyle olunca da telefonun aktivitesi artmakta ve şarj tüketimi had safhaya çıkmaktadır. İnternet, görüntülü konuşma gibi seçenekleri kullanmıyorsanız bu özelliği Ayarlar>>Mobil ağ kısmından tekli moda (2G veya GSM) geçerek ciddi oranda şarj tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Wi-Fi:
Şahsen akıllı telefonların olmazsa olmazı internettir. İnternet yukarda anlattığım 3G seçeneğiyle kullanılabildiği gibi kablosuz modem yardımıyla yani Wi-Fi aracılığıyla da kullanılabilir. Telefonun sürekli olarak Wi-Fi ye bağlı olması da şarj sarfiyatını arttıran nedenlerin başında gelmektedir. Her ne kadar telefon ekranı kapandığında Wi-Fi bağlantısı kesilse de açık olan bir Wi-Fi seçeneği şarjımızı bitirecektir. Kullanmadığımızda ya da işimiz bittiğinde Wi-Fi seçeneğini kapatarakşarjdan ciddi oranda kar sağlayabiliriz.
Ekran Parlaklığı:
Size 100watt ampul mü yoksa 60watt ampul mü çok elektrik yakıyor desem hemen 100watt diye cevap verirsiniz. Fazla ırgalamadan hemen açıklamasını yapayım; Ekranımız ne derecede parlak olursa şarjımızda o derece az gidecektir. Bir nüans var onu da hemen yapıştırayım buraya. Otomatik ekran parlaklığı seçeneği. Bu, kısaca telefonun ortamdaki ışığı algılayarak ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlanmasına yarıyor. Edindiğim deneyimlerden gördüğüm kadarıyla otomatik seçeneği şarj sarfiyatını arttırıyor. Önerim, gözünüzü yormayacak bir ekran parlaklığı seviyesi seçerek kullanmanızdır.
Oyun ya da Program Kullanımı:
Tabiki bir akıllı telefon sahibiysek kurulu programlarımız ve oyunlarımız olacaktır. Oyun ve program kalitesi ne kadar çoksa şarj harcama oranı da o kadar fazla olmaktadır. Şöyle örnek vereyim; Elimizde 3 boyutlu grafiklere sahip bir oyun var ve bu oyun internet aracılığıyla oynanıyor. Böyle olunca hem telefonumuzun ekran kartı, işlemcisi ve üstüne üstlük interneti de çalışıyor. Bu da muazzam şekilde şarjı harcayan etken oluyor. Buna önerim yok. Eğer ki oyun oynamayı seviyor ya da program kullanma mecburiyetiniz var ona da yapacak birşey yok.
Uygulama Kapatma ve Arka Plan İşlemleri:
Android'le yeni tanışmış ve iPhone'dan çıkıp gelmiş bazı kişiler açık olan uygulamaları telefonun Home tuşunu kullanarak kapatmaktadırlar. Android'te böyle bir kapatma seçeneği yok. Bu seçeneği kullanırsanız o program belli bir süre daha arkada çalışmaya devam edecektir. Şarjım neden bu kadar çabuk azalıyor diyenlerin bu hususa dikkat etmeleri önemli. Bir android cihazda programlardan doğru şekli çıkma GERİ Tuşu kullanılarak olmaktadır. Geri tuşuna basarak çıktığımızda o programı doğru kapatmış olmaktayız.
Önbellek ve Çalışan Programlar:
Bir aralar Google Market'te gördüğüm en fazla uygulama bu seçenekle ilgiliydi. İddiaları da önbellek işlemini sonlandırıp, çalışan programları kapatarak şarjın daha uzun süre gideceğiydi. Arkadaşlar ben yaklaşık 4 senedir android cihaz kullanıyorum. Şarjın nasıl daha uzun gideceği hakkında birçok deneyimim oldu. Özellikle android telefon kullanmaya başlayanlara tavsiyem bu uygulamaları kullanmayın ya da kullanmaktan vazgeçin. Çünkü önceki yazımda da belirttiğim gibi Android'in önbellek işlemi bildiğimiz Windows'unki gibi değildir. Android, önbellek ihtiyacı duyduğunda arkaplanda kullanmadığı programları zaten kendisi kapatmaktadır. Bu uygulamaların yaptığı tamamen şarj düşmanlığıdır. Tamam bahsi geçen programlar önbellek işlemini sonlandırıp çalışan programları kapatmaktadır ama android işletim sisteminin devamını gerektiren uygulamalar tekrar tekrar çalışmaktadır.
Sonuç:
Yukarda detaylarıyla açıkladığım ve uygun olan seçenekleri uygularsanız şarjınız size yetecek seviyede olacaktır. Sadece anroid kullananlar değil, windows phone, ios ve diğer mobil işletim sistemi kullananlar genel çerçevede açıkladıklarıma dikkat ettiklerinde şarjları biraz daha uzun gidecektir.
Yorum Gönder