0

Android akıllı telefon ve tabletlerde dosyaların nasıl gizlenebileceğine dair sizlerden pek çok soru almaya başladık. Bu nedenle elbette konuya dair bir rehber oluşturma zamanı geldi ve bu yazımızda Android cihazınızdaki dosyaları nasıl gizleyebileceğinize dair tüm ipuçlarını bulacaksınız. İşlemi tamamlamak için herhangi bir program ya da uygulama gerekmiyor ve tamamen sisteminizin kendisi ile birlikte gelen araçlar dosyalarınızı gizlemek için kullanılabiliyor. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan hemen işlemlere başlayalım.
Bizim kullandığımız akıllı telefon bir Samsung Galaxy S3 ancak tüm Android cihazlarda bizim kullandığımız menülere benzer menüler bulunmakta. Bu nedenle blogumuz hepinizin cihazları için geçerli olacaktır. İlk olarak telefonumuzun uygulama menüsüne giriş yapıyoruz ve buradan “Dosyalarım” uygulamasını seçiyoruz. 
Uygulamayı açtığımızda cihazımızın hangi bölümündeki dosyaları görüntüleyeceğimizi seçmemiz gerekiyor. Ben “Tüm Dosyalar” menüsü ve oradan da cihazın hafızasına giriş yaparak indirilen dosyaların yer aldığı klasörü bu işlem için seçtim. Siz de gizlemek istediğiniz dosyaların bulunduğu klasöre buradan giriş yapmalısınız.
Görebileceğiniz gibi burada yer alan bazı .apk uzantılı dosyalar var. İlk dosyayı gizlemek istediğimi varsayarak işlemlere devam edeceğim.
İlk dosya üzerinde parmağımı basılı tutarak bir açılır menünün ekrana gelmesini sağlıyorum. Buradan yer alanyeniden adlandır seçeneği bizim dosyalarımızı gizlememiz için gereken işlemleri yapmamızı sağlayacak.
Yeniden adlandırmak istediğimiz dosyanın hemen başına geliyoruz ve bir “.” işareti yerleştiriyoruz. Bu işlem sadece tek bir nokta işaretinden oluşmalı ve arada herhangi bir boşluk kalmamalı. Daha sonra “Tamam” butonuna basarak devam etmemiz gerekiyor.
Görebileceğiniz gibi artık dosyamız gizlenmiş halde ve bizden izinsiz telefonu kurcalayanlar orada herhangi bir dosya olduğundan tamamen habersiz olacaklar. Tabii ki bu dosyaları yeniden göstermenin bir yolu da mevcut.
Klasörün içerisinde iken telefonunuzun menü tuşuna bastıktan sonra karşınıza çıkan seçeneklerden “Ayarlar” butonuna tıklamalısınız.
Burada yer alan “Gizli dosyaları göster” seçeneği sayesinde az önce gizlediğimiz dosyayı yeniden görünür hale getirmek mümkün olacaktır ancak diğer tüm gizlediğimiz dosyalar da yine görünür halde olacaklardır.
Aşağıda görebileceğiniz gibi başına nokta işareti koyduğumuz dosya da artık görünür halde ve bu şekildeyken dosyalarımızı gizlemenin bir yolu maalesef yok. Yeniden ayarlar menüsünden gizli dosyaların görüntülenmesini engelleyebilir ve onları gizleyebilirsiniz.
Gereksiz hiç bir uygulama kurmadan kullanılan bu yöntem her ne kadar teknoloji ile arası pek iyi olmayan kullanıcılardan sizi koruyacak olsa da ciddi bir veri hırsızlığında maalesef pek o kadar da işlevsel olmayacaktır. Ayrıca cihazınızın USB ile bilgisayara takılması durumunda yine maalesef dosyalarınız görünür halde olacaklardır. Yazı:tamindir

Yorum Gönder

 
Top