0


Android akıllı telefonunuz ya da tabletinizle ilişkinizin üç aşaması vardır. Birinci aşama, telefonunuzu ilk aldığınız ve aşık olduğunuz zamandır. Onu keşfetmek gününüzün en keyifli aktivitesidir. Hatta karşılıklı rakı sofrasına bile oturmak isteyebilirsiniz. İkinci aşama, telefonunuzla ruh ikizi olduğunuz anlardır. Telefonunuz sizi anlar, siz onu anlarsınız, en yakın arkadaşınızdır ve sizi yolda bırakmaz. Üçüncü aşamada aranız yavaş yavaş bozulmaya başlar. Artık eskisi gibi hızlı değildir. Bir uygulamadan diğerine geçişte, hatta ana pencereye dönüşte bile sizi üzer. Olmadık zamanlarda uygulamalarınız donar. Bir süre sonra yavaş yavaş yaşam sevincinizi emmeye başlar; ya kırıp parçalamayı ya da satmayı düşünürsünüz. Sizin de, bir zamanlar sular seller gibi akan Android cihazınız, şu günlerde yamuk mu yapıyor? O kadar ki, cihazı satsam mı ne yapsam diye mi düşünüyorsunuz? Bu böyle devam etmek zorunda değil. Boşu boşuna bir iki sene önce aldığınız cihazı satmayın. Bu basit adımları izleyerek cihazınızı hızlandırın; hatta yepyeni gibi olsun.
1-) Kullanmadığınız uygulamaları silin ya da deaktive edin
Cihazınızın dahili belleğinde bir depolama sınırı var ve ne kadar az yeriniz kalırsa, cihazınız o kadar yavaşlayacaktır. Eğer cihazınızı fotoğraflar, müzik, uygulamalar ile doldurduysanız, kullanmadığınız uygulamaları, fotoğrafları ya da ses dosyalarını silmek, yer açacaktır. Ya da dosyalarınızı Dropbox ve ya Google Drive gibi cloud depolama servislerine taşıyabilirsiniz.
Cihazınızın Ayarlar menüsünden Uygulamalar menüsüne girip, silmek istediğiniz uygulamayı silerek ya da deaktive ederek yer açabilirsiniz. Üreticinin ya da mobil operatörünün en baştan cihaza koyduğu uygulamalar silinemez ancak deaktive edilebilir ya da uygulama çekmecisine saklanabilir. Bunları silmek istiyorsanız, cihazınızı root etmeniz gerekir ki bu riskli bir işlemdir. Ancak root işlemi telefonunuzun hızını ve performansını inanılmaz derecede arttırır. Hatalı yaparsanız da, ne yazık ki telefonunuz ölebilir.
uygulamasilme
Hızı arttırmak için kullanmadığınız uygulamaları silin
Bazı akıllı telefonlar ve tabletlerin, ekstra depolama yapabilecekleri micro SD kartı oluyor. Telefonunuzdaki uygulamaları ya da dosyaları SD kartınıza da taşıyabilirsiniz. Bunu Ayarlar’dan Uygulama Menü’süne girip, taşımak istediğiniz uygulamanın üzerine basıp, “SD’e karta taşı” seçeneği ile yapabilirsiniz.
2-) Uygulama cachelerini silin
Cache verileri zamanla uygulamalarınızda birikir ve cihazınızın performansını kötü yönde etkiler. Teker teker cacheleri silmek, Uygulama Menüsü’nden yapılabilir ancak Google Play Store’da bunu sizin için yapabilecek bir sürü ücretsiz uygulama var. Bunların popüler olanlarından Clean Master.
idil2
Clean Master'ın kullanımı oldukça kolay
3-) Widgetları ve canlı duvar kağıtlarını sınırlandırın
Bir sürü kullanıcı, bir Android cihaza sahip olmanın en keyifli yanlarından birinin widgetlar olduğunu savunacaktır. Widgetlar bir uygulamayı açmaya gerek kalmadan hemen bilgiye ulaşmanız sağlar. Ancak aynı zamanda pil ömrünüzü yer ve cihazınızı yavaşlatır.
Widgetlarınızın sayısını düşürmek, özellikle de Facebook gibi datayı yoğun kullanan uygulamaların, akıllı telefon ya da tabletinizin daha hızlı çalışmasını ve pilinin daha çok dayanmasını sağlar. Bu silmek istediğiniz widgetları, ana ekranda, üzerine uzunca basıp çöp kutusuna taşıyarak yapabilirsiniz.
Bir diğer keyifli Android özelliği de arka plana canlı duvar kağıdı kullanabiliyor olmanız. Ancak aynen widgetlar gibi, duvar kağıtları da cihazınızı yavaşlatır ve pil ömründen yer. Duvar kağıdınızı da ana ekrana uzunca basarak değiştirebilirsiniz.
4-) Animasyonları iptal edin
Android’de gizli saklı olan bu özellik, daha önce cebinizde olduğunu bilmediğiniz fonksiyonlara bile izinler verir. Geliştirici Seçenekleri’nden yapılan bu özel ayarlar birçok özelliği değiştirmenizi sağlar ancak sadece ileri seviyedeki kullanıcılar bunları değiştirmelidir. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bu ayarlara dokunmayın.
animasyonkapama
Siz farketmeden telefonunuzu yavaşlatan özelliklerden bir tanesi 
Cihazınızı hızlandırabilecek bir güzellik, animasyonları deaktive etmektir. Bunu yapmak için, Geliştirici Seçenekleri’ndeki Pencere Animasyonu Ölçeği, Geçiş Animasyonu Ölçeği ve Animatör Süre Ölçeği seçeneklerinin durumunu Animasyon Kapalı haline getirin. İlk bu ayarların değiştirilmesine izin verilmeyebilir. Onu Geliştirici seçeneklerinin tam yanındaki tuşu açarak, düzenlenebilir hale getirebilirsiniz. Çıkarken bunu kapamayın. Animasyonları deaktive ettiğinizde belki cihazınızın arayüzü çok çılgın animasyonlara sahip olmayacak ancak donmalar ve gecikmeler çok daha azalacak.
5-) Yazılım güncellemelerini yaptığınızdan emin olun
Yazılım güncellemelerini gözardı etmeyin. Üreticiler bu güncellemeleri cihazılara boşuna koymuyor. Bazı güvenlik ayarlarını ya da hata çözümlerini kullanıcılara kavuşturmak için bile güncelleme koyuyorlar ve cihazınızın daha dengeli çalışması için uğraşıyorlar. Bu güncellemeleri görmek için, Ayarlar’dan, Telefon Hakkında’ya gidip, Sistem Güncellemeleri seçeneklerine bakabilirsiniz.
Risk almayı sevenler ve ileri derecedeki Android kullanıcıları aynı zamanda telefonlarını root da edebilirler ve bunu yapmak Android evreninde size tamamen yeni kapılar açar. Yepyeni özellikler ve harika performans arttırıcılar arasında kendinizi kaybedebilirsiniz. Root yapmak cihazınızın oldukça hızlanmasını sağlar, custom ROM yükleyebilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz. Ancak güvenliğiniz azalır, telefonunuza virüs girmesi daha kolay olur ve tam ne yaptığınızı bilmiyorsanız, cihazınıza zarar verebilirsiniz; hatta cebiniz tamamen ölüp, elinizde bile kalabilir. Onun için Android’e yeni başlayanlara ya da internet, arama, mesaj atma, oyun oynama, uygulama kullanma gibi gündelik ihtiyaçlar için cihazını kullananlara önermiyoruz.
Android cihazların hızını ve performansını arttırma konusunda başka yöntemler biliyorsanız bizimle paylaşın.
Kaynak: Cnet

Yorum Gönder

 
Top