0

Eğer siz de bir Android kullanıcısı iseniz, büyük ihtimalle bir Task Killer uygulaması (modern! bir deyişle “aplikasyonu”) kullanmış ya da çevrenizden buna benzer bir uygulama önerisi almışsınızdır. Çünkü bu tarz uygulamalar kullanıcılara “kendisi küçük fakat faydası çok büyük” şeklinde anlatılmaktadır. Kimisi bu uygulamaların telefonu hızlandırdığını; kimisi ise batarya ömrünü uzattığı iddia eder. Fakat işin özüne indiğimizde bu işin pek de söylenildiği gibi olmadığını görebiliriz. İşin özüne inmeden önce Task Killer uygulamalarını genel olarak şöyle bir tanıyalım..
Bir Task Killer uygulaması nedir, ne işe yarar?
Google Play Store’da en çok indirilen ve bir o kadar da popüler uygulamalar arasında olan bu Task Killer tarzı uygulamaları genel olarak tanımlayacak olursak; bir Task Killer uygulaması, bizim göremediğimiz (veya kapalı olduğunu zannettiğimiz), fakat arkaplanda çalışır durumda olan uygulamaları(veya görevleri) kapatan bir uygulama türüdür. Çoğu Android kullanıcısına göre bu Task Killer tarzı uygulamalar kullanıldığında, arkaplanda çalışan uygulamaları (veya görevleri) kapattığı için telefonda bellek boşalması sonucu telefon hızlanır ve bunun sonucu olarak da batarya süresi uzar.
Fakat ne yazık ki bilindiği gibi değil!
Android gibi harikulade kodlanarak tasarlanmış bir sistemin Task Killer tarzı basit uygulamalara ihtiyaç duyması kafamda soru işaretleri oluşturuyordu. Bu yüzden bu konu ile ilgili biraz araştırma yapma gereği duydum ve endişelerimde haklı çıktım diyebilirim. Araştırdığım yabancı kaynaklarda gördüm ki; Task Killer tarzı uygulamaların telefona yarardan çok zarar verdiğinden ve Android işletim sistemine sahip bir telefonun böyle bir uygulama kullanmasına gerek olmadığından bahsediliyor. Bunun üzerine ben de bu konu ile ilgili bir yazı yazma gereği duydum.
Peki işin aslı ne?
● Android işletim sistemi, telefon belleğe ihtiyaç duyduğu zamanda otomatik olarak belleği boşaltacak altyapıya sahiptir (buna göre kodlanmıştır).
● Android işletim sistemi, bir uygulamaya uzun süre geri dönüş yapmadığın zaman o uygulamayı sonlandıracak altyapıya sahiptir (buna göre kodlanmıştır).
● Arkaplanda çalışan uygulamalar dahil, aktif olarak bir uygulama kullanmadığınızda, çoğu uygulamalar bellekte çok küçük bir yer kaplar.
● İçerik sağlayıcılar sadece göstereceği bir bildirim olduğu zaman görev yapar, aksi halde bellekte çok küçük bir yer kaplar.
● Kapanmaya hazır olmayan bir görevi kapatmak(veya sonlandırmak), o görevin en baştan başlamasına sebep olur.
● Çalışan bir görevi sonlandırmak, istenmeyen zararlara yol açabilir. Metin mesajlarını alamamak, çalan bir alarmı durduramamak ve “Kapanmaya Zorla” hatalarıyla sık karşılaşmak bunlardan sadece birkaçıdır.
● Bir uygulamayı tamamıyla durdurmanın tek doğru yolu o uygulamayı telefondan kaldırmaktır.
● Çoğu uygulama Geri(Back) tuşuna basarak kapatılabilir. Anasayfa(Home) tuşuna bastığınızda bile (tekrar o uygulamayı çalıştırma ihtimaliniz düşünülerek) bir müddet arkaplanda çalışır, çalıştırılmaz ise daha sonra otomatik olarak kapanır.
Özetleyelim;
Task Killer ile kapatılan bir görev kendini tekrar başlatır ve bu da telefonun işlemcisinin kendini zorlamasına, dolayısıyla batarya ömrünün azalmasına ve çeşitli bir çok hatalara yol açar.
Bir uygulamanın arkaplanda çalışarak az da olsa bellekte yer tutması, o uygulamayı daha hızlı açmanızı ve bu yüzden telefonun işlemcisinin daha az yorulmasını sağlayacaktır.
Kısa bir süreliğine arkaplanda çalışan uygulamaları hemen sonlandırmak isterseniz de bunu Task Killer tarzı uygulamalar ile değil telefonunuzun RAM yöneticisinden yapınız.
Sonuç;
  • Ayarlar > Uygulamalar > Task Killer İsmi > Uygulamayı Kaldır ;)
Yazı:brsmncr.com

Yorum Gönder

 
Top