0
Dünyanın en popüler mobil işletim sisteminin bir sonraki güncellemesi olan Android 5.0 Lollipop Geliştirici Sürümü dün tanıtıldı. Android L olarak tanıtılan sürüm özellikle performans odaklı ciddi güncellemelere sahip ve yeni bir dizayn içermekte. İşte tanıtımda öne çıkanlar…

Android Tasarımı

Android devamlı olarak kendi ekosistemini geliştirmekte ve aynı şey aslında Google’ın son dönemlerde benimsediği tasarım prensipleri için de söylenebilir. Google genelde yeni uygulamalarında bir sonraki Android platformunun tasarımına yönelik küçük ipuçları verir, bu yılda tanıtım da aynısı oldu.
Daha renkli, eğlenceli fakat sade çizgiler taşıyan tasarım “Material Design” olarak tanımlanıyor. Material Design, çeşitli arayüz unsurlarına fonksiyonellik kazandırmanın yanında çok boyutlu bir platform olan Android’in uygulamalarının farklı cihazlara uygun olarak görselde daha hızlı bir şekilde optimize edilebilmesini sağlıyor. Google tarafından revize edilen Roboto sistem fontunu kullanacak olan yeni Android arayüzü artık üreticilerin kendi arayüz çalışmalarına gerek duymayan saf bir Android arayüzünün mümkün olabileceğini de gösteriyor.

Bildirimler ve erişim

Bildirimler artık kilit ekranında çıkacaklar. Ayrıca uyarı çubuğuna entegre edilen yeni uyarı sistemi ve herhangi bir uygulama çalıştırırken ekranın üst kısmında dikdörtgen bir pencere şeklinde beliren uyarılar da yenilikler arasında yer almakta. Akıllı saatlerle olan senkronizasyon da arttırılarak sesinizin de tanındığı bir sisteme oturtulmuş.  
ART Nexus

ART ve Project Volta

Google bundan önce Dalvik adlı kullanırken artık Android 4.4 Kitkat ile bu sürümü kendi geliştirdiği runtime içine entegre etti. Bu entegrasyon sonrasında ART (Android Runtime) ekosistem içerisinde yer alan en sağlam runtime haline geldi. Google yeni gelecek güncelleme Android L ile artık Dalvik’e tamamen veda edecek ve ART’a geçiş yapacak. Bu aynı zamanda özellikle uygulamaların açılış sürelerinde ciddi azalmalar yaşanacağı da anlamına gelmekte. ART ayrıca 64 bit grafikleri de desteklemekte.
Akıllı telefon kullanıcılarının en büyük sorunu olan pil sorunuysa bu güncellemede Google’ın gözünden kaçmamış. Project Volta adını verdikleri güç tüketimi optimizasyonu çalışmaları ile yeni Android L için CPU hızını sınırlayan ve diğer güç tüketim kanallarında da dengeli bir şekilde çalışmayı sağlayan yeni bir mod hazırlanmış. 
BAtterySaver

Google Play Hizmetleri ve güvenlik

Google Play Hizmetleri her altı haftada bir güncelleniyor bu da şu anlama geliyor: Kullanıcılar kötü veya tehlikeli yazılımlara karşı sürekli olarak korunuyorlar. Artık cihazınızı iş ve ev gibi farklı ortamlarda profesyonel ve kişisel bilgilerinizi birbirine karıştırmadan tamamen ayrı şekilde kullanabileceksiniz. Aslında bunu daha önce Samsung Knox üzerinde de görmüştük. Yeni kontroller tüm uygulamaları gizlilik ayarları üzerinden ayarlamanıza imkan tanıyor.
Kaynak:Androidpit

Yorum Gönder

 
Top