TASARIM
Yeni Material Design
Android 5.0 Lollipop, Android de yeni bir tasarım getiriyor. Ancak gösterilen sadece şık görünen görsellerden ziyade farklı bir amacı hedefliyor. Material Design isimli yeni görsellik arayüzdeki unsurları doğal bir tasarıma getirmeyi amaçlıyor ve kullanım kolaylığı için yeni katmanlar ve animasyonlar devreye giriyor. Bu sayede işletim sisteminizde sunulan seçeneklerin daha ulaşılabilir noktalarda olması amaçlanıyor.
Bildirim Ekranı
Android Lollipop ile bildirimler çok daha geliştirilmiş. Bildirimler artık kilit ekranına düşebiliyor ve önemine göre otomatik sıralanıyor. İsterseniz de kaydırarak bildirimleri kaldırabilirsin
Kilit Ekranı
Bildirim ekranın değişmesiyle kilit ekranını da değişti. Bildirimleri görmenizin dışında artık Android cihazlarda yukarı kaydırdığınız da kilit açılıyor, sağa kaydırınca arama yapabilir, sola kaydırınca da kamerayı açabilirsiniz.
ÖZELLİK
64-Bit Desteği
Apple, 64-bit desteğini Android’te de 2014 yılının sonlarına doğru 64 bit işlemcileri desteklemeye başladı.
En az güç tüketimi ve en iyi performans
Android'iniz yeni işletim sistemi güncellemesi ile daha uzun batarya ömrüne kavuşmuş oluyor. Android Lollipop'un yeni sahip olduğu özelliklerden biri sie yeni pil tasarruf seçeneği sayesinde yaklaşık 1,5 saate kadar daha uzun bir kullanım sağlıyor. Ve daha da fazlası tahmini şarj süreleri, bu sayede şarj etmediğiniz zamanlarda telefonun ne kadar dayanacağını size ayrıntılı bir bilgi de sunuyor. Test aşamasındaki sonucuna göre %36'lık bir batarya süresi artışı gözlenmiş.
Standart Şifreleme
Android Lollipop ile gelecek olan özellik başlangıç ayarlarına standart olarak şifrelemeyi kullanılabilecek. Telefonunuz çalındığında kişisel bilgilerinizi korumak adına daha rahat olacaksınız. Şifreleme sistemi, hırsızların işini zorlaştıran ve banka bilgilerinizden tutun kişisel resimlerinize kadar olan özel bilgilerinizi koruyan bir yapıya sahip olacak.
Geliştirilmiş Ses Asistanı
Küçük bir güncelleme olmasına rağmen kullanılabilir bir özellik. Google Now'a telefonunuz kapalı olsa dahi erişiminiz olacak. Google'ın dijital ses asistanı olan Google Now, "OK Google" dediğiniz an uyanacak. Şu an için bu fonksiyonu sadece Nexus 6 ve Nexus 9 destekleyecek.
Android Auto
Android Lollipopla ile Google, otomobiller için de Android Auto sistemini tanıttı. Akıllı telefonları kullanarak harita, müzik ve diğer uygulamalara ait bilgileri araçların ekranında gösterebiliyor. Android Lollipop’la genel yenilikleri ve özellikleri, tabi ki de bu kadar değil. İlerleyen günlerde öğrendiğim yeni bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.USB Ses Desteği
USB aracılığıyla sesi dışarıya aktarabileceksiniz. USB hoparlör veya kulaklık kullananlar artık Android cihazlarında da bu ürünlerinden yararlanabilecekler.
Kamera Desteği (RAW)
YUV ve Bayer gibi dosyaları destekleyen yeni işletim sistemi Adobe Lightroom ile daha da uyumlu çalışacak. Bununla birlikte, sensöre göre çekim ayarları ve kare başına lens ve flaş düzenlemelerini kullanabileceksiniz.
Bence Android 5.0 Lollipop Android'inize iyi gelecek. Tabi daha Kitkat bile zor gelirken Android 5.0 Lollipop gelmesi uzun bir zaman alabilir.Android 5.0 Lollipop ile Gelen 16 Yeni Özellik
Android’in son sürümü olan Android Lollipop’un, Android KitKat’tan farkı olan büyük ve küçük yeni özelliklerini sizler için bir araya getirdik. Bakalım Android Lollipop hangi özellikleri beraberinde getiriyor.
Nexus 6 ve Nexus 9 ile birlikte gelen Android Lollipop’un final sürümü, diğer Nexus’lara da dağıtılmaya başlanırken, Lollipop ile gelen yeni özellikler gözümüze çarpıyor. Sizler için bir araya getirdiğimiz 16 yeni özelliği incelemeye başlayalım.
Tap & Go: NFC ve Bluetooth aracılığıyla, eski telefonunuzdaki tüm Google hesap detaylarınızı, ayarlarınızı ve uygulamalarınızı yenisiyle yan yana getirerek aktarım yapmanıza imkan sağlayan bir işlev.
El Feneri: Telefonunuzun flaşını üçüncü parti yazılımlar yüklemenize gerek kalmadan kullanmanızı sağlayan bu işlevi, üst menüyü aşağı çekip “Fener” butonuna basarak kullanabiliyorsunuz.
Uygulama Sabitleme: Belirlediğiniz uygulamalara izin veren özel bir modu etkinleştiren bu işlevi, Ayarlar > Güvenlik bölümünden aktif edebilirsiniz.
Öncelikli Uygulamalar: Android Lollipop’ta uyarıları kapatsanız dahi bazı uygulamaların uyarılarını almaya devam ediyorsunuz. Ayarlar > Ses ve Uyarılar > Uygulama Uyarıları adımlarını izleyerek, uygulamaları engelleyebilir ya da öncelik verebilirsiniz.
Kilit Ekranından Uyarıları Yönetin: Lollipop’un bu işleviyle, uyarıları kilit ekranından yönetebiliyorsunuz. Çift dokunarak ilgili uygulamaya gidebilirsiniz. Hassas uyarıları gizlemek için de Ayarlar menüsüne göz atabilirsiniz.
Kilit Ekranından Uygulama Ayarlarına Yolculuk: Kilit ekranında yapılan bir diğer yenilik de, uyarılara uzun basarak uygulamanın ayarlar ya da bilgi bölümüne gidebilmenize imkan sağlıyor.
Tahmini Pil Ömrü: Uyarı bölümündeki pil bölümüne tıklayarak, pilinizin bitmeden önce telefonunuzu ne kadar süre kullanabileceğinize yarayan bir işlev olarak kullanıcılara sunuluyor.
Ayar ya da Kayıtlı Wi-Fi Ağlarını Arama: En çok ilgimi çeken işlevlerden biri de şüphesiz bu işlev oldu. Aradığınız ayarın hangi menüde olduğunu ya da kayıtlı bir Wi-Fi ağını aramanıza imkan tanıyan bu işlevi, Ayarlar menüsündeki büyüteç simgesine dokunarak aratabilirsiniz.
Misafir Modu: Telefonunuzu başkalarına verirken, kişisel verilerinizi saklamak için birebir olan bu işlevi, Kullanıcı Hesabı > Misafir Ekle adımlarını izleyerek etkinleştirebilirsiniz. Bu da hoşuma giden bir işlev oldu diyebilirim.
Metinleri Daha Kolay Okuyun: Yüksek kontrastlı metin adındaki yeni işlev, açık renkli arka plana sahip metinleri siyah renge boyayarak daha kolay okunmasını sağlıyor.
Chromecast’e Kolay Erişim: Chromecast özellikleri Android Lollipop’a entegre edildiğinden dolayı, ekranınızı TV’ye yansıtmak için Chromecast simgesine dokunmanız yeterli oluyor.
Güvenilir Cihazlar: Güvenilir cihaz olarak eklediğiniz telefon, kendi telefonunuzun yakınında olduğunda kilidini otomatik olarak açmayı sağlıor. NFC veya Bluetooth destekli olan bu işlevi, Ayarlar > Güvenlik > Akıllı Kilit adımlarını izleyerek etkinleştirebilirsiniz.
Uygulamalarınızı Geri Getirin: Android Lollipop’tan önceki sürümlerde cihazınızı yeniden başlattığınızda, son uygulamalarınızın listesi yok olacaktır. Lollipop’ta ise Genel Bakış Ekranı’nı kullanarak, son uygulamalarınıza geçiş yapabilirsiniz.
Rahatsız Edilmeyin: Bu işlev sayesinde telefonunuzun ses çıkarmaması gereken saatleri ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca, bu sırada alarmları ve belirlediğiniz kişilerdne gelen mesajların seslerini açık bırakabilirsiniz. Bu işleve ulaşmak için, Ayarlar > Sesler ve Uyarılar > Kesintiler adımlarını izleyebilirsiniz.
Pil Tasarrufu: Piliniz yüzde 15’e veya yüzde 5’e gerilediğinde otomatik olarak devreye girmesini sağlayabileceğiniz bir pil tasarrufu modu bulunuyor. Bu işlev, arka planda eşitlemeyi ve titreşimleri kapatıyor ve birkaç küçük değişiklik yaparak pil kullanım sürenizi uzatıyor.
Google’ın Flappy Bird’ünü Oynayın: Önceki Android sürümlerinde olduğu gibi, Lollipop’ta da bir sürpriz yumurta var. Ayarlar > Telefon hakkında adımlarını izledikten sonra Android sürümü üzerine dört kez hızla basın. Lollipop simgesini gördüğünüzde üzerine birkaç kez daha dokun ve son olarak uzun dokunun. Bu şekilde Google’ın Android maskotlu Flappy Bird’ünü oynayabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi Android Lollipop, çeşitli işlevleri beraberinde getiriyor. Günlük kullanımı kolaylaştıran bu özelliklerin gerçekten de işlevsel göründüğünü söyleyebilirim. Yeni sürümlerde gelecek özellikleri de sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Kaynak: tamindir.com
Yorum Gönder