Android işletim sistemli bir akıllı telefon sahibiyseniz ve root işlemi hakkında bilgi almak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız bu rehbere göz atmanızı tavsiye ediyorum.
Root yapmanın ne işe yaradığını anlatmaya başlamadan önce Root yetkisinin ne işe yaradığından bahsetmek istiyorum. Windows’ta bildiğiniz gibi Administrator adında bir yönetici hesabı bulunuyor. Bu hesap ile Windows’taki tüm özel ayarlara ve dosyalara tam yetkiyle erişim sağlayabiliyorsunuz. Administrator hesabının Linux’teki karşılığı ise Root olarak kullanılıyor. Android de Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğundan, Linux'te kullanılan terimler Android için de geçerli duruma geliyor. Cihaz üreticileri, telefondaki Root yetkilerini kullanıcıya kısıtlayarak telefon üzerinde tam kontrol sağlamalarını engelliyorlar. Bu da binlerce lira verip aldığınız cihazı, üreticinin istediği gibi kullanmak zorunda kalmanıza neden oluyor. Bu durum size de mantıksız geliyorsa, root işlemini yapmak kaçınılmaz gibi görünüyor.
Root Ne İşe Yarar?
Android telefonunuzu root’ladığınız zaman telefon üzerinde tam bir hakimiyet sağlayabiliyorsunuz. Bunlardan birkaçını sıralamak gerekirse;
- Cihazınıza, istediğiniz bir özelleştirilmiş ROM yükleyebilirsiniz. Bu şekilde çeşitli özellikleri hazır olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Cihazınızın ekran ayarları, flaş ışığı yükseltmesi, ses şiddeti ayarları, işlemci hız aşırtma işlemleri, gizli dosyalar, kamera yazılımları gibi her özelliğinde değişiklikler yapabilir, Linux’un sınırsız dünyasından faydalanabilirsiniz.
- Play Store üzerinde yer alan ve sadece Root’lu cihazlarda kullanılabilen uygulamaları kolaylıkla indirip, kurabilirsiniz.
- Düşük hafızalı bir telefona sahipseniz, programların hafıza kartına yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
- Cihazınızdaki tüm işlemleri otomatikleştiren Tasker uygulaması rootsuz cihazlarda da çalışıyor ancak, rootlu cihazlarda daha fonksiyonel çalışıyor diyebilirim. 3G’yi ve GPS’i kapatıp açma, işlemci hızını değiştirme gibi işlemleri otomatik hale getirebilirsiniz.
- Uygulamalar içerisinde yer alan reklamlar bazen can sıkıcı bir hal alabiliyor. Ancak rootlu bir telefona sahipseniz şanslısınız. Çünkü çeşitli uygulamalar aracılığıyla bu reklamları kaldırmakmümkün.
- Yeni bir Android telefona geçiş yapacaksanız, eski cihazınızda yer alan verilerinizi yedeklemek büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu konuda Titanium Backup uygulaması işinizi rahatlıkla görecektir.
- Artık güncelleme almayan bir modele sahipseniz, yeni güncellemelerden geri kalmayacaksınız. Yeni güncelleme yayınlanır yayınlanmaz, cihazınıza yükleyip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Root işlemi gerçekten önemli bir işlem olduğundan, çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bilinçsizce yapılan her işlem cihazın Brick olmasına, yani kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Her cihazın ve modelin root işlemi farklı olduğundan, bu konuda tam olarak bilgi sahibi olmadan yapmamanızı tavsiye ediyorum. İleri düzey bilgi sahibi olmak için bu konuda bilgi paylaşılan web sitelerini detaylıca incelemenizi öneririm. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, root işlemi cihazınızın garanti dışıkalmasına neden olacaktır. Eğer yeni bir cihaz aldıysanız ve root işlemleri konusunda geniş bilgiye sahip değilseniz, yapmamanız daha sağlıklı olacaktır.
Root Nasıl Kaldırılır?
Root ettiğiniz cihazınızdan root yetkisini kaldırmak isterseniz, bunun en basit yolu telefonunuza tekrar firmware yüklemenizdir. Bir başka yöntem ise SuperOneClick isimli programı kullanarak, root yapıyormuş gibi cihazınızı bağlayıp Unroot butonuna basmanız yeterli olacaktır.
Kaynak: blog.tamindir.com
Yorum Gönder