Eskiden cep telefonlarına eklenen kameralar çok bir faydası olmayan süs aparatlarıydı ve bunlarla çekilen fotoğraflar herhangi bir dijital kamera ile çekilen fotoğrafların yanından bile geçemezdi. Fakat işler değişti ve bugün Google Android tabletler ve telefonlar 5MP ve üzerinde görüntü kaliteleri, LED flashları ve görüntü sabitleyicileri ile umut vaat eden sonuçlar verebiliyorlar.
Aslında artık telefonlardaki kameralar bayağı iyi durumda, öyle ki aniden fotoğraf çekmeniz gerektiğinde dijital kameranızı evde unutsanız bile fazla üzülmenize gerek kalmıyor. Fakat her seferinde iyi sonuç almak için bazı kuralları dikkat etmeniz gerekli. Bu yazıda bulanık görüntülerden nasıl kaçınılacağını, farklı ışıklarda flaşı nasıl kullanmanız gerektiğini, renklerin zıtlığını nasıl ayarlayacağınızdan bahsedeceğiz.
Flaş
Parlak güneş ışığı varken bile flash kullanmak keskin gölgeler yakalamak konusunda size yardımcı olabilir. Fotoğrafını çektiğiniz kişi ya da objeye yakın durun böylece flaş tüm detayları sizin için ortaya çıkaracaktır.
ISO’yu ayarlamak
Kameranızdaki ISO’yu değiştirdiğiniz de aslında onun ışığa olan duyarlılığını değiştirmiş olursunuz. Mesela gece çekimi yaparken ISO’yu arttırmak flash kullanmaktan daha yararlı olabilir. Yine de ISO’yu çok arttırmayın çünkü bu fotoğraflarınızda dijial kirlilik yaratacaktır ve çektiğiniz fotoğraflarda umulmadık koyu ya da açık renkte pikseller olacaktır. Kamera ayarlarınızdan ISO ‘yu azaltabilirsiniz. Eğer bu özellik telefonunuzda varsa fotoğraf çekeceğinizde görüntü sabitleyiciyi de beraberinde kullanın.
Sabit tutun!
Otomatik odaklanma özelliği sayesinde fotoğraflarınız kamerayı çok sallamadığınız sürece net olacaktır. Yine de telefonu sabit tutmak çok önemli. Bunun için iki elinizi de kullanın ve dirsekleriniz ile vücudunuzdan destek alın. Fotoğrafı çektiğiniz anda hareket kesinlikle etmeyin. Eğer bol ışıklı bir ortamda fotoğraf çekiyorsanız objektif hızını arttırın. Bunun yanında ISO ayarlarını da arttırabilirsiniz böylece kamera aşırı ışığa mağruz kalmamak için otomatik olarak objektif hızını arttıracaktır. Spor modunu seçmekte aynı etkiyi yaratacaktır. Daha hızlı objektif hızı daha az titreme anlamına gelmekte.
Sahte "bokeh" yaratın
Bulanıklık her zaman kötü değildir. Bazen çekilen objeyi geri planın önüne çıkararak fotoğrafa daha yumuşak bir arka plan kazandırır. Bokeh, arka plandaki objelerin tamamen kaybolması ya da bulanık gözükmesidir. Aslında bunu akıllı telefonlarda yapmak biraz zor fakat bir farklı yolu da hareketli bir objeyi takip ederek fotoğrafını çekmek. Mesela bir arkadaşınız ile aynı hızla ve hizada yürürken ona odaklanarak çekeceğiniz fotoğrafta bokeh yatabilirsiniz. Ama bunu yaparken kameranın spor modunda olmadığından, flaşın kapalı olduğundan emin olun ve düşük ISO’da kullanın.
Zamanlayıcı kullanın
Zamanlayıcı eğer kendinizi de çekecekseniz titreşim olmayan fotoğraflar elde etmek için iyi bir yol. Eğer kamera ayarlarınızda zamanlayıcı yoksa uygulamalar sayesinde elde edilebilir. Bunun için Android Market’ten Camera Zoom FX’i indirebilirsiniz. Bu uygulama size 10 saniyeye kadar zamanlayıcı ayarlama süresi verecektir.
Efekt ekleyin
Kamera ayarlarında Sepya gibi uygulayabileceğiniz filtreler bulabilirsiniz. Aynı şekilde Android Market’ten de Instagram, Pixlr, Snapspeed gibi kaliteli filtreleme uygulamaları indirebilirsiniz. Bu uygulamalar size farklı perspektifler kazandırırken aynı zaman da fotoğraf çekmeyi de daha eğlenceli hale getirecektir.
Yakın çekimler yapın
Düşük çözünürlüklü kamera sahipleri için de bir öneri. Eğer zoom yoksa telefonunuz ile yakın çekimler yapmayı deneyin. Fotoğrafını çektiniz objeye yaklaşmak her zaman iyi sonuç verecektir.
Kaynak: Androidpit
Yorum Gönder